25
maj

Årets Charity: En brønd i Sakoy

I Sakoy har der de sidste uger været stor aktivitet. Alle mændene og de unge drenge i landsbyen har hjulpet hinanden med at grave hullet til brønden, og de har bygget skellettet, som skal bruges, når man hejser vandet op.

Et professionelt firma har været ude i den lille landsby og koble brønden til vandåren, som løber under Sakoy.

I øjeblikket er det ekstra hårdt arbejde, da der i Ghanas støvede nord primært bor muslimer, som netop nu holder Ramadan. Det betyder, at man kun må spise, når solen er gået ned. I Ghana går solen heldigvis allerede ned mellem 18 og 19, og den står først op igen mellem 5.00 og ​06.00.

I det tidsrum, må man spise og drikke, men så kan man til gengæld godt blive lidt træt om dagen. Her må man helst kun drikke lidt vand, hvis man ellers bliver dårlig. Ældre, syge, gravide og små børn er fritaget fra Ramadan. Der er omkring 37 grader i Nordghana i øjeblikket. Muslimerne holder Ramadan af mange forskellige årsager, men i Nordghana gør de fleste det som en hyldest/gave til Gud og for at sympatisere med verdens fattige, som hver dag oplever sult.

I Sakoy mødes alle fra landsbyen i øjeblikket hver aften ved solnedgang ved brønden. Her tilbereder kvinderne i fællesskab mad over bål.

Landsbyens mænd spiser først. De spiser sammen, og undervejs snakker de om dagens oplevelser. Der grines meget.

Når mændene ikke kan spise mere, sendes deres skåle videre til kvinder og børn, som så spiser levningene fra mændene. Sådan er kulturen i Ghana, og det er vigtigt at udnytte alle ressourcer, så der ikke går mad til spilde. I storbyerne er flere mænd, kvinder og børn begyndt at spise sammen, men på landet holder man fast i de stolte traditioner.

Høvdingen sender Glamsbjerg Friskole og alle bidragydere en varm tak. Brønden vil give landsbyens børn en helt anden fremtid, for nu kan de komme i skole i stedet for at skulle hente vand 2 timer fra landsbyen.