13
sep

Æbler lyser rødt …

HØSTFEST I SFO

Forventningsfulde børn og glade bedsteforældre. Traditionen tro fejrer man på Glamsbjerg Friskole høstfest i SFO’en. Aktivitetsteltet er slået op ved siden af Solhytten, og her stimler folk sammen. Robert byder velkommen og fortæller om de forskellige aktiviteter, man kan prøve. Så synger vi ”Sensommervisen”, som både børn og bedsteforældre kender. At synge sammen giver sådan en særlig tilhørsfølelse og fællesskabsfølelse. Aktiviteterne sættes i gang. I bålhytten kan man varme æbler over bål. En dreng siger til sin bedstemor, at dette æble er det smukkeste æble, han nogen sinde har set. Man kan spise sit æble med kanelsukker og sød sirup. Så glider det nemt ned.
I teltet er bugnende kurve med røde og grønne æbler. Æblerne vaskes og skæres over af små, hurtige hænder hjulpet af tålmodige hænder med fine guldringe og rynker. Så kommes æblerne i presseren, og især drengene er vilde med at dreje på hjulet. Der er vild jubel, da der efter en halv times arbejde, pludseligt løber saft ud i bunden. I det fri spiller man æble og kogle (samme princip som kryds og bolle), og man spiller Kalaha med kogler i stedet for kugler.
Alle steder er der fint pyntet op med halm, hø, æbler og solsikker. Hø-manden er et hit, og det er sjovt at blive fotograferet sammen med ham.
Efter aktiviteterne mødes alle indendørs, hvor man forkæles af Marianne med muffins, æblekage, saft og kaffe. Jeg hører flere bedsteforældre fortælle deres børnebørn om hvordan en høstfest forløb, da de var børn og unge. De små ører lytter, og øjnene er opmærksomme. Nu lever deres historier videre i deres børnebørn. Det levende ord er nu en gang stærkest.

Af Katja Eva Klitgaard.