Cirkus, naturvidenskab og romantikken
I uge 47 har man på Friskolen teamuge. Det normale skema er opbrudt, og her har lærerne mulighed for at lave forløb, som man for alvor kan fordybe sig i og dykke ned i. Desuden er ugen altid krydret med noget ekstra som ture ud af huset eller gæsteundervisere.
I Solhuset har man valgt at denne uges tema skal være ’Cirkus’. Eleverne er på tværs af klasserne inddelt i forskellige værksteder, hvor der arbejdes med cirkusdyr, akrobatik-gøgl og stunt, klovne og trylleri samt kanonkonger, linedansere og stærke mænd.
De forskellige værksteder understøtter børnenes fantasi, motorik og deres kompetencer til at arrangere, planlægge og fremvise en forestilling. Her skal børnene både øve forberedte scener, men de skal også være i stand til at improvisere. Lærerne har tilrettelagt de store linjer for ugen. Resten har børnene været med til at planlægge, og det giver børnene et enormt ejerskab over forløbet. De føler ansvar, og de yder alle deres, så alt forløber bedst muligt.
Solhusets cirkus hedder noget så dejligt som ’Cirkus Solstråle’, og overalt på skolen ser man farvestrålende plakater, tegninger og malerier, som børnene også har udarbejdet i løbet af ugen.
Ugens første tre dage arbejder de i værkstederne. Torsdag er der generalprøve, hvor blandt andet Børnehuset er publikum. Torsdag eftermiddag finder den store forestilling sted. Ved indgangen til skolen, mødes man af en glad og festklædt velkomstkomite, som hjælper gæsterne ned til billetsalget. En billet koster 5 kroner, som gives videre til skolens Charity projekt, som i år støtter alvorligt syge børn på OUH. Man kan også købe popcorn, som børnene så fint popper. Forestillingen er en stor succes. Solhusets børn tryller det ene fantastiske nummer ud af ærmet efter det andet.
I Kridthuset står teamugen i naturvidenskabens tegn. Her arbejdes med begreberne teknik, mekanik og rytmik. Her er ugen også bygget op omkring forskellige værksteder, og eleverne roterer, så de kommer til at prøve dem alle.
Lisbeth arbejder med programmering. Her skal eleverne blandt andet lave et interaktivt navneskilt. Flere elever er vildt begejstrede for programmering, som giver de unge gode muligheder for at bygge og konstruere egne ting, og nogle af dem går i gang med at programmere deres eget computerspil. Lur mig, om ikke der i fremtiden springer en eller flere programmører ud af denne årgang.
På Mettes værksted arbejder man blandt andet med taljer og tandhjul. Med den rette tyngde og teknik kan man bygge små kraner, som kan løfte, og man kan skabe balance. Det er grundelementerne for det, som vi andre kender som maskiner. Eleverne prøver også kræfter med Lego programmering.
Morten befinder sig i sløjd, hvor eleverne ved hjælp af formler og matematik skal lave en kuglebane. Måske er det sådan en bane, som vi andre kender under navnet ’flippermaskine’. Her er udformningen i træ og med kreative kreationer undervejs på banen.
På sidste værksted arbejder man med musik og rytmik. I ugens løb har man arbejdet med diverse forskellige slagtøj og rytmer, og en del af værkstedet er at nedskrive en særlig musikalsk oplevelse, som har gjort indtryk på en. Den skriftlige opgave deles med en gruppe senere på dagen, hvor man giver hinanden feedback og respons.
Ugen i Kridthuset er krydret med spændende oplæg af lærerne. Kridthuset har også arrangeret en gæsteunderviser. I år kommer Anders Hebøll-Holm, som er klinisk og teknisk konsulent i Norden indenfor neurokirurgi i firmaet Medtronic. Han arbejder med at kunne navigere i patienter under hjerneoperationer og på den måde sikre præcis, hurtig og sikker behandling af patienter med fx Parkinson. Anders holder foredrag om hjernen, dens funktioner og i særdeleshed hukommelsen.
I overbygningen har man arbejdet med de perioder, som hedder ’Det moderne gennembrud’ og ’Guldalderen’. Begge er betydningsfulde perioder for Danmark, både litterært og samfundsmæssigt. Ugen er bygget op som en avisredaktion fra de angive perioder. Hver morgen har eleverne fået præsentationer fra forskellige områder fra perioden. Det er blandt andet videnskabelige opdagelser, litterær indføring og samfundsmæssig baggrund. De har dagligt fået stillet journalistiske, humanistiske og naturvidenskabelige opgaver, så de hver dag skulle udgive deres egen avis. Opgaverne indebar blandt andet reportager, erindringer, essays og debatter. Resultatet af arbejdet er en samlet og færdig avis, som kan ses og opleves under Musicalion, hvor den udstilles. Ugen indeholdt også en tur til København, hvor eleverne besøgte Statens Museum for Kunst samt Nationalmuseet, så de kunne opleve nogle af datidens store værker i virkeligheden.
Teamuge er en fantastisk mulighed for at lære på andre måder og inddrage ting, der ikke lader sig gøre i hverdagen. Glamsbjerg Friskole benytter denne mulighed fuldt ud.
Katja Eva Klitgaard.