22
feb

Danmark – et lykkeligt land?

Det er det store spørgsmål i dette års Musicalion på Glamsbjerg Friskole, og det vil blive besvaret og udtrykt på mange forskellige måder i løbet af forestillingen. Måske er lykke rigtigt nok relativ og en bevægelig størrelse, som der lægges op til, men sammenholdet og den kreative proces giver mange en følelse af netop lykke.

Jeg træder ind på skolen. En varm fornemmelse af nærvær og sammenhold strømmer til mig.
Der hænger farverige og stemningsfyldte billeder overalt på væggene.
Lykkecitater og blomster fylder ud på billederne.
Man kan tydeligt mærke, at skolen har prøvet det før. Alt er så fint og professionelt, men der er også gjort plads til leg.
Forestillingen begynder snart, så jeg sætter mig i min stol, så jeg er klar til en god oplevelse.
Musikken begynder lige så stille at spille en rytmisk musik. Lyset bliver dæmpet, og snart er hele salen fyldt med forventningsfulde forældre.
Et par børn med søde kostumer på, kommer op på scenen og forestillingen begynder. Deres kostumer er farverige og passer godt til stykket. Nogle drenge har fodboldtøj på. En gruppe piger har ildskørter på. Danserne giver den alt, hvad de har. Der er klapsalve fra publikum. Alle er vilde med det. Farvede lys blinker, musikken kører og humøret er højt på scenen. Eleverne spiller flot. Deres mimik i ansigtet passer godt med fortællingen.

Musicalion er den årlige tradition på Glamsbjerg Friskole. Musicalion har stået på i over 50 år, og eleverne er med til at skabe og forme stykket. Alle klasser har hver deres unikke fortælling men alle har fat i samme overskrift for stykket. For 2 uger siden begyndte alle eleverne at brainstorme deres idéer. Hvordan udtrykker man lykke? Hvad er lykke? Hvornår er man lykkelig?
Her på skolen glæder de sig meget til den årlige Musicalion. Alle eleverne lærer at være på en scene samt bliver de mere selvsikre og udfordret på en god måde. Der er et utrolig godt fællesskab mellem klasserne.
I 5. klasse har de bearbejdet emnet “lykke” ved at brainstorme i klassen. De har først set på lykken i et stort perspektiv: på verdensplan. Og så i et mindre perspektiv: deres egen mening om lykke. De kom frem til, at lykken ikke er penge eller materielle goder. Lykken er små ting i hverdagen, som du måske glemmer at sætte pris på.
I overbygningens proces omkring Muiscalion blev eleverne delt ind i forskellige ønskede grupper på kryds og tværs, hvor de selv lavede alt det, de ville præsentere på scenen.
“Det er spændende at se hvordan de forskellige årgange har valgt at lave deres stykke. Det er anderledes i år, for der er kommet flere grupper og det bliver sat op på en ny måde, men det er nu lidt ærgerligt, at stykket er blevet forkortet”, forklarer Rasmus fra 8. klasse, da jeg møder ham under forberedelserne.
Forestillingen er slut. Damen ved siden af mig sidder med et stort smil om munden, og snakker med mig om hvor dygtige alle eleverne var. Hendes dreng har også været på scenen, og jeg kan mærke, hvor stolt hun er af ham.
Alle forældrene står i kø til kaffe og kage. De snakker om hvor stolte de er af skolen og af alle børnene, som hver især leverede en stor indsats på den ene eller anden måde.

Hvert år kører Friskolen et Charity-projekt, hvor de samler ind til forskellige gode formål. I år samler ind til kritisk syge børn på OUH, og det gør de blandt andet ved at sælge kager til forestillingerne. Jeg synes, det er en rigtig god idé. Der bliver bakket op omkring det fra alle forældrene. De køber kager, og de donerer ekstra penge.
Det er en stemning af fællesskab, jeg kører hjem med.

Katja Klitgaard og PR-gruppen: Olivia Hein Vester, Marie Christoffersen, Laura Balslev Pedersen