5
okt

En stille, høstlig brusen

I september kan man landet over opleve landmænd høste deres afgrøder, stakke og balle dem og endeligt få høsten i hus. Om høsten har været god eller ej, afhænger af mange ting. Ikke mindst vejret. En god høst kræver både varme og regn, men helst ikke for meget af nogen af delene.
I gamle dage havde man ikke maskiner til høsten, så der skulle alle mand hjælpe til. Ung som gammel, tyk som tynd. Når man var færdig med det store arbejde, fejrede man begivenheden med en stor høstfest, hvor der blev spist, drukket og danset. Traditionen går helt tilbage til 1800-tallet.
I Solhuset lærer børnene både om den historiske del og den praktiske del. De laver høstaktiviteter og snakker om høst, landbrug og gamle dage. De arbejder med æbler og fremtryller retter, som man også spiste under høsten tidligere. Udendørs snittes der pinde, og børnene øver sig på at håndtere en kniv. Marmelade fremstilles, og børnene deltager i hele processen. Sammen med Robert slagtes en høne, som efterfølgende plukkes. Aktiviteter er der nok af.
De to høstuger afsluttes med en traditionel høstfest, hvor høsten fejres sammen med forældre, søskende og bedsteforældre. Høstsange synges, og nu kan børnenes familier også prøve de mange forskellige aktiviteter. Udendørsområdet er festligt pyntet med solsikker, halmballer og æbler.
Ja, høsten er nu en smuk tid.

Katja Eva Klitgaard

En stille, høstlig brusen!
En stille, høstlig brusen
igennem bøgeskoven går,
og som en vinges susen
gør leen skår i skår;
og luftens bølger kløves,
thi storkens unger prøves
højt over bondens gård

Af Christian Richard, 1878

Invalid slider id. Master Slider ID must be a valid number.