27
feb

Fastelavn er mit navn

Jeg sidder til morgensang på Friskolen en helt almindelig mandag morgen. Ejvind spiller ved klaveret, og de friskeste af os synger godt med. Pludselig kommer Maja springende ind på gulvet i et endog meget fint kostume. Hun overtager klaveret, og i næste nu bliver morgensangssalen invaderet af fantastiske skabninger. Gæstelisten byder blandt andet på Michael Jackson, FBI-agenter, prinsesser, engle, spøgelser, karakterer fra spil, byggemand Bob og sågar meget forslåede og sårede soldater.

De små elever synger, danser og smiler både med øjne, mund og stemmer. De er stolte af deres kostumer, og de har tydeligvis glædet sig til at skulle vise os dem.
Jeg kigger på de store elever på de bagerste rækker, og jeg er ret sikker på, at de mindes, da de var de små solhusbørn, som skulle på scenegulvet og vise deres kostume frem til resten af skolen. Sådan noget glemmer man nemlig ikke lige. Det er ret stort. Netop derfor er kridthusbørnene og overbygningen gode til at klappe af de små og sende dem masser af positiv energi på deres vej ud fra morgensangssalen.
Solhusbørnenes begejstring og glæde smitter, så jeg smutter fra morgensang og følger efter de små, som stimler sammen i gymnastiksalen. Her stiller de op i en rundkreds, og ganske kort efter er alle i bevægelse til klaver og sang. De skråler på livet løs til “Fastelavn er mit navn”, “Boller op og boller ned” samt for mig helt nye sange som “Kattedronning-stræk din fod”.
Efter endt dans stiller børnene op i 2 lange rækker, og så skal der slås til tønden. Traditionen tro er tønderne farverigt pyntet med katte og briller.
Jeg overhører børnene fra 2.klasse tale om, at folk virkeligt var tossede i gamle dage, hvor de havde levende katte i tønderne. En pige synes, at det er mærkeligt, at de ikke bare ringede til “Dyrenes beskyttelse”.
Heldigvis når alle børnene at slå til tønderne inden, at de slås itu og det vælter ud med slik. De nyslåede kattekonger og dronninger strutter af stolthed.
Så er det tid til at løbe i solhuset og lege. Efter madpakkespisning sluttes arrangementet af med en lækker hjemmebagt fastelavnsbolle. Da jeg lister af, høres der kun de små smaskelyde fra gumlende børn, der har haft en dejlig dag.

Katja Eva Klitgaard