17
mar

Høvding fra det fattige Ghana sender sin tak til Glamsbjerg Friskole

Inspireret af sidste års Musicalion, som handlede om velgørenhed, har store og små elever på Glamsbjerg Friskole været i tænkeboks. Hvordan hjælper man bedst mennesker i nød? Svaret viste sig at være en brønd.

At børn i det nordlige Ghana skal vandre op til 4 timer om dagen for at hente vand til deres familie, gjorde stort indtryk på eleverne fra Glamsbjerg. Hvordan kan de så nå at gå i skole? Hvornår har børnene fra Ghana tid til at lege? Hvordan hjælper man bedst muligt disse børn? Svaret var indlysende. Undervisning og uddannelse måtte være vejen frem. Så det var vigtigt, at børnene kom i skole hver dag ligesom børnene her i Danmark. Det krævede en brønd til landsbyen Sakoya, som har 486 indbyggere.
Hvordan samler man 16800 kr ind til en brønd? Det gør man ved at holde en emneuge, hvor alle elever producerer ting, som forældre og alle andre interesserede kan købe. I ugen blev produceret alt fra fuglehuse til småkager. Udover at samle ind til mennesker i nød, udviklede eleverne også deres kreative og håndværksmæssige evner. De fik kendskab til lande langt borte, og de oplevede, at de rent faktisk kunne gøre en forskel.
Glamsbjerg Friskole har gennem flere år samarbejdet med organisationen “School for Life”, som arbejder for at bedre skoleforholdene for børn i Ghana. Skolens forstander Ejvind Rosenvang og Katja Klitgaard har begge deltaget i lærerudveksling med lærere fra Ghana. Så både elever og lærere fra Friskolen, har årligt haft gæstelærere fra Ghana og hørt om udfordringerne i det nordlige Ghana.
Nu sender høvdingen fra Sakoya sin varmeste tak. Børnene i hans landsby vil nu alle få tid til at gå i landsbyskolen båret af frivillige hænder fra “School for life”, og de har fritid til at lege, for den nye brønd vil snart stå fint og strutte midt i landsbyens centrum.