28
feb

Japanske pædagoger i Glamsbjerg for at lære om Grundtvig og Kold

De seneste dage har 20 japanske studerende og pædagoger opholdt sig på Glamsbjerg Friskole for at se hvordan, man driver skole efter de grundtvig-koldske principper.

De japanske studerende har under deres besøg optrådt med sang og dans, og de har lavet origami med de danske elever. Origami er en antik japansk papirfoldekunst. På få minutter fremstilles både svaner, frøer, klaverer og snurretoppe blot ved at folde papir på den rette måde.

Japanerne har fulgt undervisningen og haft pædagogiske drøftelser med de forskellige undervisere. Gruppen kommer fra Womens University “Miyagi” i Sendai cirka 200 km fra Tokyo.

Det er bestemt ikke første gang, at japanske studerende gæster Glamsbjerg. Det har de nemlig gjort de sidste 8 år. Professor Adachi og professor Nambi har som et led i deres uddannelse besøgt Danmark for mange år siden og dermed fået kendskab til de grundtvig-koldske tanker. De arrangerer nu sammen med universitetet i Miyagi, at deres studerende hvert år besøger Danmark, og det er blevet en fast tradition, at de besøger Glamsbjerg Friskole, hvor der både udveksles pædagogiske tanker og kulturelle input.

Forstander Ejvind Rosenvang var i 2014 på besøg i Japan, hvor han holdt foredrag om skoletanker, pædagogik og didaktik inspireret af Grundtvig og Kold.

Professor Adachi fortæller, at den danske måde at drive skole på er meget anderledes end den japanske. I Japan bruger man fortsat et system primært bestående af udenadslære og tests, og et af de vigtigste nøgleord i deres system er disciplin. Inspireret af besøgene i Danmark og Ejvind Rosenvangs foredrag, har universitetet “Miyagi” åbnet en børnehave helt efter de grundtvig-koldske principper.

For skolen er det en stor gevinst at have besøg fra den store verden. Det giver anledning til at vende egne pædagogiske principper og blive inspireret af andre måder at gøre tingene på. Eleverne synes, at et pust fra den anden ende af verden er forfriskende og inspirerende. Rasmus Pedersen fra 6.klasse siger: “Ellers er japanere mest nogle, vi ser i tegnefilm. Nu oplever vi dem i virkeligheden”.

Japanerne er indkvarteret på Glamsdalen efterskole, og senere på denne uge drager de ud på den lange rejse hjem til Japan.

Katja Eva Klitgaard