Julens traditioner i Fritteren

Åh, den søde juletid.

For børn er julen en helt særlig begivenhed. De fleste Solhusbørn er helt med på, at vi fejrer Jesus’ fødselsdag. Jesus’ komme til jorden. De leger Josef, Maria, de tre vise mænd og det lille Jesusbarn. Måneden er fyldt med forventning og glæde. Vores kultur og traditioner har spækket måneden med magi og overraskelser. For børn føles det som om, at julefeer har drysser stjernestøv over alle dagene hele måneden.

I Solhuset tager man hul på julen allerede i november, hvor værksteder med julegaveproduktion starter. Her kan børnene lave julegaver til deres familiemedlemmer. Man kan male på et krus til bedste, arbejde med perler, lave malerier, udfordre sig selv med træ og sløjd og meget andet.

Når december starter, begynder ligeledes alle de faste traditioner. Hver dag samles alle børn i fællesrummet, når undervisningen er ovre, og så kommer julemanden og Robert. Så trækkes der pakker. Nøje udvalgt og fint pakket ind. Så synger de en julesang og hygger med pebernødder.

Hele måneden igennem er der værksteder med juleklip og julepynt. Her laves pynt til Solhuset, og der laves pynt, som børnene kan få med hjem. Et andet velbesøgt værksted er jule-bagværk. Her duftes, smages og bages.

Månedens højdepunkt er absolut børnejulefrokosten. Her har alle børn en ret med hjemmefra til fællesbordet. De voksne pynter op, laver fællesborde og anretter maden. Til julefrokosten hører sig julesange, fællesskål i børnechampagne, taler og små indslag. Der spises og nydes i adskillige timer.

Måneden slutter med den store juletræsfest, som afholdes i kernehuset. Her byder aftenen på fællesdans om juletræet, besøg af julemanden, sanglege og den store julemarch gennem hele skolen. Arrangementet er krydret med æbleskiver, julesmåkager og andet godt. Efter dette brag af en aften, sænker julefreden sig, og juleferien starter.

Katja Eva Klitgaard.