Minitropolis

Minitropolis er et samfund midt i en rivende udvikling. Jeg besøger byen en ganske almindelig onsdag, hvor jeg oplever byens aktiviteter og arbejdspladser, og jeg mærker dens ånd og puls.

Da jeg er inden for bygrænsen, kommer det mig for øre, at der netop nu er byrådsmøde. Jeg overværer borgmesteren og hans byråd diskutere og tage stilling til hvorledes, at deres by skal fungere. I starten beslutter de, at politikerne (dem selv) skal have nogle fede lønninger, men det ændrer sig efterhånden, som det står klart hvilken betydning, det vil få for deres by. De ender med en fladere ledelsesstruktur, hvor man blandt andet modtager borgerforslag. Byrådet prioriterer et demokratisk samfund, hvor der lyttes til hinanden. På vej fra byrådssalen oplever jeg flittige arbejdere opsætte byens ridebane. Indenfor en time kommer der kursister til rideskolen, som skal ride på kæphest.

I Solhuset besøger jeg to wellness klinikker. På den første klinik tilbydes fodbad og massage. På den anden klinik, kan man forkæles med manicure og fodbad. I Solhuset dufter lifligt, for i fællesrummet ligger byens bageri, som bager småkager og andre søde sager. I den anden fløj af Solhuset ligger byens gaveværksted, hvor man kan købe og producere gaver.

Biografen viser forestilling, og på traditionel vis kan gæsterne købe både chips og sodavand. Byens sy-værksted summer af aktivitet. Her fornyr man tøj, så det kan få et helt nyt liv. Tøjet udstilles og sælges på Byens Torv, hvor der findes et hav af andre aktiviteter. Her er portrættegning, kunstbutik, hobbysalg og brætspilscafe. Her findes også byens restaurant, som her til formiddag endnu har lukket, men kokke og det øvrige personale er i fuld gang med dagens forberedelser, så de er klar til at tage imod gæsterne.

På byens torv støder jeg på byens eneste ledige. Han kommer netop fra arbejdsformidlingen, og da de ikke har jobs at tilbyde, der har hans interesse, har han takket han nej til arbejde; nu har systemet taget over, og for at modtage social ydelse, skal han nu feje rundt omkring i byen.

Overalt i Minitropolis hænger der plakater med reklame og information om byens muligheder. I udkanten af byen ligger byens cirkus, som viser forestilling hver dag.